Posiady w Gruszowie - Tradycyjne żniwa dzieci i seniorów
Dodane przez dnia 05 August 2016 12:48:00
Posiady w Gruszowie
Tradycyjne żniwa dzieci i seniorów


Słuchacze raciechowickiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku przygotowali ciekawą inicjatywę – zorganizowali pokaz koszenia zboża metodami stosowanymi w czasach, kiedy o kombajnach nikt jeszcze nie słyszał.

Gościnne progi domu pana Kazimierza Łapczyńskiego, członka Rady Seniorów w Raciechowicach, przyjęły słuchaczy UTW oraz dzieci ze świetlic w Kwapince, Mierzniu i Gruszowie. Gospodarz zaprezentował zgromadzonym dawny sprzęt rolniczy – niektóre ze zgromadzonych przez niego narzędzi i maszyn liczą ponad sto lat. Dzieci, a także seniorzy, z zaciekawieniem słuchali o metodach ich wykorzystania, osobiście mogli też spróbować swoich sił, choćby w klepaniu kosy.


Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego.



Rozszerzona zawartość newsa
Posiady w Gruszowie
Tradycyjne żniwa dzieci i seniorów


Słuchacze raciechowickiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku przygotowali ciekawą inicjatywę – zorganizowali pokaz koszenia zboża metodami stosowanymi w czasach, kiedy o kombajnach nikt jeszcze nie słyszał.

Gościnne progi domu pana Kazimierza Łapczyńskiego, członka Rady Seniorów w Raciechowicach, przyjęły słuchaczy UTW oraz dzieci ze świetlic w Kwapince, Mierzniu i Gruszowie. Gospodarz zaprezentował zgromadzonym dawny sprzęt rolniczy – niektóre ze zgromadzonych przez niego narzędzi i maszyn liczą ponad sto lat. Dzieci, a także seniorzy, z zaciekawieniem słuchali o metodach ich wykorzystania, osobiście mogli też spróbować swoich sił, choćby w klepaniu kosy.

Na polu z pszenicą miały miejsce główne wydarzenia spotkania – koszenie zboża kosą, wiązanie go w snopki oraz zbieranie kłosów ze ścierniska. Na koniec ze zboża i polnych kwiatów przygotowano wianek, który wręczony został wójtowi gminy. Seniorzy opowiadali młodszym o żniwnych tradycjach, obrzędach i zwyczajach, o znaczeniu chleba w życiu mieszkańców dawnej wsi, o dożynkach i wiciu dożynkowego wieńca. „Żniwom” w Gruszowie towarzyszyły tradycyjne przyśpiewki i proste potrawy: chleb ze smalcem i skwarkami, kołacze, kiszone ogórki, kawa zbożowa.

Posiady w Gruszowie stanowiły element projektu „Tradycja i nowoczesność w Uniwersytecie Trzeciego Wieku w Raciechowicach”. Następne tego typu spotkanie już we wrześniu, tym razem poświęcone będzie kopaniu ziemniaków.








Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego.